0544958960

שירן גורפיין כהן

א-ה 09:00-19:00
ו עד 12:00

צוואות

חופש לכל אדם כשיר לקבוע מי יהיו יורשיו.

החוק הישראלי מקבל את רצונו של אדם לשמור על אוטונומיה לגבי קניינו ומתיר חופש לכל אדם כשיר לקבוע מי יהיו יורשיו. קניין זה יכול להיות נכסים, כסף וזכויות (כמו זכויות יוצרים) שיהוו ביחד את העיזבון הכולל.

ניסוח וחתימה על צוואה ערוכה כדין מאפשרת לאדם להחליט מראש מי יהיו יורשי עזבונו (ואין הכרח כי היורשים יהיו בני משפחתו של המצווה), כאשר חוק הירושה משנת תשכ"ה (1965) מעמיד בידנו כלים מגוונים כדי לאפשר לכל אדם, שאינו קטין או פסול דין ומבין את משמעות עריכת הצוואה, לערוך צוואה.

ארבע דרכים לעריכת צוואה:

בחוק הירושה נקבעו ארבע דרכים לעריכת צוואה: צוואה בכתב-יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות (שופט, דיין או נוטריון), וצוואה בעל-פה. למצווה נתונה הבחירה בנוגע לדרך עריכת הצוואה ואולם על מנת שהצוואה תהא תקפה יש לעמוד בתנאים המיוחדים לכל אחת מסוגי הצוואות.
נדגיש כי עריכת צוואה הינה מעשה אישי ורק האדם שמצווה על עזבונו רשאי לעשותה בעצמו, ולא על ידי אחר ו\או מיופה כוח – לרבות אפוטרופוס או מיופה כוח בייפוי כוח מתמשך.
לקראת ניסוח צוואה מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בענייני צוואות, שישמור על טובתכם האישית לצד הגנה על זכויותיכם לגבי אופן חלוקת העזבון. 

שירותים נוספים שמשרדינו מעניק בתחום הצוואות והירושות:

מתי כדאי לערוך צוואה?

עריכת צוואה הינה עניין רציני וחשוב המבטא את רצונו של אדם להעביר את הנכסים שצבר בחייו לאחר פטירתו לאנשים היקרים לו.

למרות חשיבותה של הצוואה הרי שרבים מאיתנו נמנעים מלדבר עליה, לשתף את הקרובים ואפילו לחשוב עליה, שכן ככלל, אנו נוטים להרחיק את נושא המוות מסדר היום שלנו. ואולם קיימים מקרים רבים בהם קיים צורך בעריכת צוואה שכן ההסדרים הקבועים בחוק הירושה אינם משקפים את רצון המצווה. במקרים אחרים עריכת הצוואה מאפשרת למוריש לחלק את רכושו בצורה מיטבית בין יורשיו, בשים לב לשיקולי מס, לשיקולים משפחתיים, עסקיים ואחרים. בנוסף, חוסר תשומת לב מספקת לפרטים והעדר תכנון בעריכת צוואה עשויים לגרום במקרים רבים לקרע וסכסוכים בתוך המשפחה. אדם שחפץ בשלמות משפחתו והדורות הבאים אחריו ומעוניין להבטיח יחסים טובים בין יקיריו לאחר מותו צריך לתכנן את מעשיו בקפידה.

דוגמאות למקרים נפוצים המחזקים את הצורך בעריכת צוואה

  • ידועים בציבור – על מנת למנוע סכסוך אפשרי בנוגע למעמדו של בן הזוג כידוע בציבור.
  • במקרים בהם המוריש מעוניין לקבוע הסדר ירושה שאינו בהתאם לחלוקה הקבועה בחוק הירושה.
  • במקרים בהם המצווה מעוניין לייחד נכסים ליורשים מסויימים. למשל באופן שכל אחד מילדיו יקבל דירה אחת בשלמות.
  • במקרים של אנשים ערירים ללא ילדים ו/או משפחה קרובה ומעוניינים לקבוע למי להוריש את רכושם.
  • במקרים של נישואים שניים שלכל אחד מבני הזוג יש ילדים משלו. 

צוואה הדדית

בהתאם לחוק הירושה בני זוג יכולים לכתוב צוואות הדדיות, במסמך אחד משותף או בשני מסמכים נפרדים, המסתמכות אחת על צוואת השנייה, אשר יכולת הביטול שלהן מוגבלת בהתאם לחוק. הרעיון העומד מאחורי צוואה הדדית הינו הסתמכות של כל אחד מבני הזוג על ההוראות שנקבעו בצוואת בן הזוג שהיוו בסיס להוראות שנקבעו בצוואתו שלו. כך למשל בני זוג קובעים בצוואתם ההדדית הוראה זהה כי במקרה של פטירת אחד מהם יועבר הרכוש לבן הזוג הנותר בחיים ולאחר פטירת בן הזוג הנותר יועבר הרכוש לילדיהם. כל אחד מבני הזוג הסכים להוריש את כל רכושו לבן זוגו מתוך ידיעה כי לאחר פטירת בן הזוג הנותר יוריש בן הזוג את רכושו לילדים ולכן לא יכול בן הזוג הנותר לשנות את הצוואה לאחר מותו בן זוגו באופן שונה. ניתן לבטל צוואות הדדיות בהתקיים אחד מהתנאים הבאים כאשר שני המצווים בחיים – באמצעות שליחת הודעה בכתב לבן הזוג השני שבה מודיעים על ביטול הצוואה ואז שתי הצוואות מתבטלות. במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, ככל שבן הזוג הנותר מבקש לבטל את צוואתו הוא יידרש לוותר על חלקו בעיזבון כדי לבטל את הצוואה ההדדית. אם העיזבון כבר חולק בפועל אז בן הזוג הנותר יידרש להשיב את הרכוש או הכסף שקיבלו מבן הזוג בירושה. יצוין כי בני זוג יכולים לקבוע הסדרים אחרים לפיהם הצוואה ניתנת לביטול באופן חד צדדי או שכל צד יכול לעשות עם העיזבון המלא כרצונו ואולם לא ניתן לוותר על הזכות לבטל את הצוואה.  

דילוג לתוכן