0544958960

שירן גורפיין כהן

א-ה 09:00-19:00
ו עד 12:00

שאלות ותשובות

חשוב מאד להפיק נסח טאבו בטרם רכישת הנכס, ובשלב ראשוני ככל האפשר. נסח טאבו (נסח רישום) הוא מסמך המהווה מעין תעודת זהות של המקרקעין ומרכז את כל המידע בנוגע לנכס. לכן, עוד טרם כניסה למשא ומתן לרכישה, כדאי לוודא שהנכס אכן רשום בפנקסי המקרקעין (טאבו), מי הם בעלי הזכויות בנכס, האם מי שמציג עצמו כבעל הנכס, אכן רשום כבעל הזכויות ומה מהות הזכויות שרשומות על שמו. בנסח טאבו ניתן יהיה גם לוודא שלא רשומות הערות אזהרה ושאין עיקולים או שעבודים על הנכס. אם מי שטוען לבעלות אינו רשום כבעלים, צריך לתת לזה ביטוי בחוזה המכר, באמצעות תנאי מתלה, ולהתנות את הליך הרכישה ברישום הזכויות, אחרת עלולים להיווצר קשיים בתהליך אפילו בנטילת המשכנתא.

היטל השבחה הוא מס שנוצר בשל השבחת הנכס. מדובר בתשלום חובה אשר משולם לוועדה המקומית לתכנון ובניה או לרשות המקומית בעקבות אישור תכנת בניין עיר (תב"ע), מתן הקלה או התרת שימוש חורג אשר מעלים את שווי הנכס. ההחלטה בנוגע למי משלם היטל השבחה נתונה למשא ומתן בין המוכר לקונה. מקובל כי היטל שהוטל עד מועד החתימה על הסכם המכר, ישולם על ידי המוכר, ואילו היטל שהוטל לאחר מועד החתימה ישולם על ידי הקונה. אולם כאמור עניין זה נתון להחלטת הצדדים.

בעבר לא הייתה מגבלה על גובה שכר הטרחה ששילם מי שרכש נכס חדש, לעורך דינו של הקבלן. בשנת 2015 נכנס לתוקף תיקון בחוק המכר דירות, המגביל את גובה שכר הטרחה שמשולם לעורך דין אשר שמייצג הן את הקבלן והן את הקונה, לפחות עד סיום הליך רישום הזכויות בלשכת רישום המקרקעין. על פי תקנות המכר (דירות) (הגבלת גובה ההוצאות המשפטיות), שכר הטרחה אותו רשאי עורך הדין של הקבלן לגבות הוא: (1) 5,374 שקלים חדשים; (2) סכום השווה למחצית האחוז של תמורת הדירה, כפי שנקבעה בחוזה המכר- הנמוך מבין השניים. חשוב לזכור, עורך הדין של הקבלן מייצג בסופו של דבר את הקבלן, ודואג לעגן סעיפים שמגנים עליו. לפיכך מומלץ לפנות לעורך דין מטעמכם אשר מתמחה בתחום כדי שיבחן את חוזה המכר לעומק וידאג להגן על האינטרסים שלכם בעסקה.

המחוקק קבע הוראות מפורשות בקשר עם איחור מסירת דירה חדשה מקבלן: הקבלן רשאי לאחר ב-30 יום במסירת החזקה ללא פיצוי הרוכש.

חוק המכר קובע כי במקרה שמוכר הדירה יאחר במסירת הדירה לתקופה שעולה על חודש ימים, הקונה יהיה זכאי לפיצוי כמפורט להלן:
עבור תקופת איחור – החל מחודש לאחר מועד המסירה ועד ארבעה חודשים – פיצוי בגובה שכר הדירה בדירה דומה בגודלה ובמיקומה (להלן: "דירה דומה"), עבור כל חודש, כולל חלק מחודש, החל מהחודש השני שלאחר מועד המסירה שנקבע בחוזה;
בגין החודשים החמישי עד העשירי של איחור – פיצוי בגובה 125% משכר הדירה בדירה דומה עבור כל אחד מהחודשים האמורים, כולל חלק מחודש;
בגין החודש ה-11 והלאה – פיצוי בגובה 150% משכר הדירה בדירה דומה, עבור כל אחד מהחודשים האמורים, כולל חלק מהחודש;
הפיצוי ישולם בסוף כל חודש עבור אותו החודש;
על אף האמור, המוכר לא יידרש לשלם לקונה פיצוי אם הקונה גרם לאיחור במסירה או שהחוזה סוכל בשל נסיבות קיצוניות שלא ניתן לצפות אותן מראש.
חשוב להדגיש כי מדובר בהוראה קוגנטית אשר לא ניתן להתנות עליה, ולכן גם אם בחוזה מצויין סכום פיצוי נמוך יותר מהסכומים הנ"ל, הרי שהחוק גובר והנכם זכאים לפיצוי על פי החוק.
יחד עם זאת, הקבלן רשאי לאחר במסירת החזקה בדירה בהתקיים שני תנאים מצטברים: האיחור נגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת הקבלן והסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל על הקבלן.  

דירה או זכות חוזית לדירה אשר בנייתה טרם הסתיימה, אינה נכנסת להגדרת "דירת מגורים מזכה", ולפיכך אינה מזכה בפטור מכוח החוק. לצורך מימוש הפטור ממס שבח, יש להמתין שבניית הדירה תסתיים ושיונפק לכם טופס 4.

על-פי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963, "העברת זכויות בזכות במקרקעין או בזכות באיגוד מקרקעין, הנעשית על פי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין, לא יראוה כמכירה… בין אם היא העברה בין בני הזוג ובין אם היא העברה מהם לילדיהם…"

משכך, במקרה של העברת דירה המגורים ביניכם "אגב הגירושין", ההעברה לא תיחשב למכירה, ואין במקרה זה אירוע מס, קרי לא תידרש לשלם מס רכישה וגרושתך לא תידרש לשלם מס שבח.

בהמשך יהיה עליכם לדאוג להסדיר את רישום העברת הזכויות בדירת המגורים על שמך, במסגרת הגירושין בלשכת רישום המקרקעין, מנהל מקרקעי ישראל, או בחברה המשכנת, בהתאם לאופן רישום הדירה.

ישנן עוד שאלות? זקוקים לייעוץ? צרו קשר:

דילוג לתוכן